Det er lovpligtigt for alle udenlandske virksomheder at lade sig registrere i det såkaldte RUT-register, hvis de vil udføre tjenester i Danmark. Det sker regelmæssigt, at en virksomhed glemmer denne registrering, men det kan vise sig at blive kostbart. Da du kan få hjælp til registreringen, er der ingen grund til at overse det, så her får du en reminder – samt lidt ekstra info om RUT.

Hvem skal registrere sig i RUT?

Enhver udenlandsk virksomhed, som har planer om at udføre tjenester eller opgaver i Danmark, skal lave en RUT registrering. Det er et register for udenlandske virksomheder, der midlertidigt skal udføre opgaver i Danmark. Andre regler gælder selvfølgelig, hvis en virksomhed skal starte op fra bunden og sælge på det danske marked.

RUT er en forkortelse for Registret for Udenlandske Tjenesteudbydere.

Udenlandsk virksomhedsaktivitet i Danmark skal indberettes til det offentlige, og det kan alt sammen klares på nettet. Udstationerede medarbejdere og selvstændigt erhvervsdrivende skal også anmelde det i RUT, så det er ikke kun et virksomhedsansvar, men også noget som mange enkeltpersoner skal tage sig af. Det er altså både virksomheder med og uden ansatte, der skal anmelde aktiviteten til Arbejdstilsynet i form af RUT.

RUT oplysninger skal holdes aktuelle

Ikke nok med at du skal huske at registrere dig/din virksomhed i RUT: Du skal også sørge for, at oplysningerne i registret holdes opdaterede hele tiden. For eksempel hvis der er ændringer i bemanding eller arbejdsperiode.

At alt er aktuelt er dit eget ansvar som arbejdsgiver. Du skal give oplysninger om arbejdssted, periode og medarbejdere. Hvis Arbejdstilsynet finder ud af, at oplysningerne ikke er aktuelle, så kan du risikere en bøde på samme måde, som du kan hvis du slet ikke er registreret.

Du kan opdatere oplysningerne online. Du kan hyre et bureau til at klare det administrative, og som derfor også kan varetage denne opgave.

En anden vigtig ting er, at der skal ligge dokumentation for RUT registreringen i ethvert køretøj, som bruges i forbindelse med arbejdet. Hvis du bruger en varebil eller en lastbil, og du kører ind i Danmark for at udføre en opgave, så skal RUT dokumentationen ligge synligt klar i forruden.

Hvad er konsekvenserne ved ikke at blive registreret?

Denne del er faktisk ret simpel: Hvis Arbejdstilsynet finder ud af, at du som udenlandsk erhvervsdrivende ikke er registreret i RUT, kan du få en bøde. Denne bøde lyder normalt på 10.000 kroner. Derudover kan en anden konsekvens være, at Arbejdstilsynet kan inddrage politiet i sagen. Næsten alle former for tjenesteydelser kræver anmeldelse til RUT, og der er kun ganske få undtagelser, som alle nævnes inde på virk.dk.

Derfor er det enormt vigtigt at huske denne simple registrering, som i sig selv ikke koster noget.

Bliv registreret helt fra start

For at undgå problemer med det offentlige er det bedst at blive registreret helt fra start – altså inden arbejdet overhovedet starter. Vi anbefaler alle udenlandske virksomheder at lave en korrekt RUT registrering fra start. Det er muligt at få hjælp af et bureau, hvis du som udenlandsk virksomhed eller udenlandsk arbejder har planer om at tilbyde tjenester i Danmark. Enkelte bureauer hjælper dig igennem hele processen og klarer alt det administrative.